5 wigilijnych dań last minute!

Przygotowanie 12 wigilijnych potraw to nie lada wyzwanie. Klasyki to oczywiście karp, barszcz z uszkami lub zupa grzybowa, ryba po grecku, morze sałatek (z jarzynową na czele) oraz ciasta, których mnogość przyprawia nas o zawrót głowy. W czasach gdy cierpimy na niedobór czasu, żyjemy w biegu i nawet prezenty świąteczne kupujemy w ostatniej chwili, bez wątpienia przydadzą nam się przepisy w stylu last minut! Dlatego dla tych wszystkich, którzy jeszcze jutro planują przygotowywać ostatnie świąteczne dania proponuję 5 prostych i błyskawicznych przepisów, które bez wątpienia urozmaicą Wasz wigilijny stół 🙂 Oto najfajniejsze (moim zdaniem) baaardzo szybkie i niezwykle proste przepisy na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia z polskiej blogosfery (nieco przerobione przeze mnie) i mojej skromnej strony 😉

 

5 przepisów

TOP 5 BŁYSKAWICZNYCH PRZEPISÓW NA ŚWIĘTA:

Wegetariański smalec z jabłkiem 

Bożonarodzeniowe śniadanie to często kawałek pysznego pieczywa (po które dzień wcześniej staliśmy wytrwale w dłuuugiej kolejce do piekarni) i pyszne smarowidło. Co prawda tego dnia post jest już za nami, ale ja zachęcam do roślinnych przepisów! Wegetariański smalec według przepisu Marty z jadłonomii to pyszna propozycja na szybkie i sycące danie świąteczne! A na dodatek zasmakuje nie tylko weganom, ale również zatwardziałym zwolennikom mięsa 😉

SKŁADNIKI:

1 puszka białej fasoli lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
2 cebule
1 jabłko
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1 goździk
1 jałowiec (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
olej do smażenia
pieprz czarny

WYKONANIE:

  • Cebulę posiekać w kostkę, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę oraz jabłko wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota a jabłka miękkie.
  • W międzyczasie fasolę zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić.
  • Z podsmażonej cebulki i jabłka wyłowić przyprawy, z którymi wszystko się smażyło. Dodać to wszystko do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę – kawałki cebulki i jabłek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu w lodówce.

 

Dorsz w migdałowej panierce z sosem żurawinowym 

Kolejnym wigilijnym klasykiem jest oczywiście ryba! Standardowo w wigilijny wieczór w prawie każdym polskim domu jemy smażonego karpia, jednak ja zachęcam Was do wybrania dużo zdrowszej i mniej kalorycznej ryby, czyli dorsza! Wypróbujcie go w migdałowej panierce i słodkim sosem żurawinowym. To danie przygotujecie w mniej niż 15 minut! A na dodatek po jego zjedzeniu nie będziecie się martwić o wagę po świętach 😉

SKŁADNIKI: 

  • filet z dorsza, 135 g (ok. 2 małe filety)
  • mąka migdałowa, 10 g (ok. 2 łyżek)
  • jajko, 1 szt.

sos żurawinowy:

  • suszona żurawina, 15 g (ok. 1 czubata łyżka)
  • sok z połowy pomarańczy
  • biały ocet winny, 1 łyżka

WYKONANIE:

Filet z dorsza myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce rozbijamy jajko i moczymy w nim rybę, a następnie obtaczamy ją w mące migdałowej (jeśli nie macie gotowej, wystarczy zmielić migdały w młynku do kawy lub za pomocą blendera). Tak przygotowaną rybę smażymy na patelni beztłuszczowej przez ok. 2 min. z każdej strony.

Sos żurawinowy: do rondelka wlewamy sok z połowy pomarańczy, drobno pokrojoną żurawinę i ocet. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 5 min. aż zredukuje się o połowę. Gotowe!

Carpaccio z pieczonych buraków

Carpaccio z pieczonych buraków

Magazyn „Kuchnia” zainspirował mnie do niecodziennego podejścia do buraków. W czasie Świąt zazwyczaj przygotowujemy z nich barszcz, jednak warto przetestować też inną możliwość. Carpaccio, czyli cienkie plasterki pieczonego buraka to pyszna alternatywa dla zupy, która będzie pasować do mies i kanapek. Sprawdzi się także jako samodzielna przekąska!

SKŁADNIKI:

  • 2 małe buraki (np. buraki gotowane na parze)
  • kiełki buraka, 1 mała garść
  • orzechy nerkowca, 20 g
  • sos winegret: 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, pieprz czarny, czosnek granulowany

 

WYKONANIE:

Ugotowane buraki  (możemy już kupić gotowe) kroimy w cieniutkie plasterki. Posypujemy je kiełkami buraka i rozgniecionymi w moździerzu orzechami nerkowca. Doprawiamy sosem winegret.

BŁYSKAWICZNY MAKOWIEC BEZ PIECZENIA

makowiec błyskawiczny bez pieczenia z lukrem pomarańczowym

Po daniach wytrawnych przyszedł czas na deser! Słodycze to nieodłączny element Świąt, dlatego wszystkich zapracowanych ucieszy fakt, że nawet tradycyjne wigilijne ciasta możemy przygotować bez włączania piekarnika! Ten makowiec to błyskawiczna alternatywa dla wszystkich pracusiów 😉 Zostawcie makowiec w lodówce, a w pierwszy dzień świąt cieszcie się jego pysznym smakiem już od rana 😉

SKŁADNIKI:

1 i 1/2 szklanki maku
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki daktyli
1/2 szklanki orzechów włoskich i laskowych
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki rodzynek
1/3 szkalnki żurawiny
skórka pomarańczowa
1/2 szklanki mleka roślinnego (w wersji niewegańskiej krowie mleko 0,5% lub 2%)
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżeczki syropu z agawy (w wersji niewegańskiej miód)

Lukier pomarańczowy:
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka skórki pomarańczowej

WYKONANIE:

Bakalie siekamy na mniejsze części i zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę. Mak i sezam łączymy z mlekiem roślinnym i zmielić. Dodajemy odsączone bakalie i dokładnie wymieszać. Olej kokosowy rozpuszczamy z syropem z agawy i łączymy z makiem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy więcej mleka roślinnego lub sok pomarańczowy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, dokładnie ugnie ją ręką lub łyżką. Wstawić do lodówki na całą noc.

Cukier puder mieszamy dokładnie ze skórką pomarańczową i sokiem. Sok należy dodawać stopniowo, aby uzyskać odpowiednio gęsty lukier. Polewamy nim ugniecioną masę i odstawiamy do zastygnięcia.

Deser last minut! Galaretka cytrusowa

Galaretka z pomarańczy i cytryn babci Kate

Cytrusy dostępne na Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z epoka PRL-u. Ten rarytas, dostępny sporadycznie jest dziś czymś powszednim, dlatego korzystajmy z tego i zróbmy dla naszych bliskich pyszną galaretkę wg przepisu z (mojego ulubionego) Magazynu Kuchnia 🙂

SKŁADNIKI:

  • 3 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 100 g cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 5 łyżek żelatyny
  • 3/4 litra  wody
  •  bita śmietana
  •  starta skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki płatków migdałowych

 

WYKONANIE:

Wyciskamy sok z owoców. Cukier i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Dodajemy do niej oba soki i mieszamy. Wlewamy do salaterki, a gdy płyn ostygnie, wstawiamy do lodówki. Gotową galaretkę dekorujemy bitą śmietaną, posypujemy skórką z pomarańczy i płatkami migdałów.


Pamiętajcie, że nawet jeśli jesteście w tzw. „dupie czasowej” to możecie zaskoczyć swoich bliskich pysznym, świątecznym jedzeniem! Nie składajcie broni, niektóre z dań przygotujecie w mniej niż 15 minut! Nie ważne czy są to sałatki, desery czy dania główne. Nawet jeśli musicie przygotowywać wigilijne menu w ostatniej chwili to nie znaczy to, że polegniecie. Pamiętajcie, że najważniejsze to inicjatywa, dania robione z sercem smakują najlepiej 🙂

WESOŁYCH ŚWIĄT!

A broccoli and tomato "tree" with a pretzel "trunk" and cauliflower "snow" makes for a memorable and easy Christmas appetizer!:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s