Płatki owsiane, jaglane, ryżowe, kukurydziane, etc. Wiemy, że to jedna z najlepszych propozycji śniadaniowych dla wszystkich, którzy chcą się pozbyć zbędnych kilogramów lub starają się odżywiać zdrowo i pożywnie. To zdrowe źródło węglowodanów złożonych, dzięki którym długo po posiłku mamy energię do działania. Które z tych płatków są jednak najlepsze? Które pomogą nam schudnąć, dostarczyć cennych witamin i minerałów, a które dostarczą energii na intensywne treningi?
Płatki zbożowe – które są najlepsze?
Dla urody:
Płatki jaglane – szczególnie wartościowe dla alergików ponieważ są bezglutenowe. Dzięki temu, że wytwarza się je z ziaren prosa, znajdziesz w nich witaminy z grupy B oraz witaminę E, a także wiele cenny minerałów m.in wapń, żelazo oraz magnez. Charakteryzują się chrupkością, dzięki czemu smakują wyśmienicie zarówno z mlekiem, jogurtem jak i ulubionymi owocami czy bakaliami. Świetnie „dogadują się” z cynamonem, suszonym jabłkiem i żurawiną. Możesz wykorzystać je również jako zdrową panierkę (zamiast typowej bułki tartej). Zawarty w nich cynk i krzem polepszają również kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Płatki jaglane są także szczególnie polecane studentom i osobom pracującym umysłowo – pomagają w zapamiętywaniu oraz wzmagają koncentrację (a to dzięki dużej ilości lecytyny). Dodatkowo jest to cenne źródło błonnika pokarmowego! Płatki te mogą stanowić świetną bazę do śniadaniowego budyniu ze świeżymi owocami ❤
Najlepsze dla dzieci i osób starszych:
Płatki ryżowe – charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu za to wysoką wapnia (30 mg w 100 g), dlatego są szczególnie polecane dzieciom i osobom starszym. Nadają się świetnie jako podstawa mlecznych zup, dodatek do jogurtu lub naturalny zagęszczacz sosów. Smakują idealnie ze świeżymi owocami lub jako baza dietetycznych deserów (w stylu budyniowym – czyli moim ulubionym :D).
Najlepsze źródło błonnika:
Płatki owsiane – to chyba najpopularniejsze płatki po jakie sięgamy rano. Owsianka na wodzie, mleku, z dodatkiem jogurtu. Dietetycy rozpływają się nad wartościami odżywczymi płatków na bazie owsa. I nic dziwnego! Są one bogate w błonnik rozpuszczalny, który działa na nasze jelita niczym szczotka, która wymiata szkodliwe produkty przemiany materii. To również bardzo cenne źródło białka bogatego w niemal wszystkie potrzebne nam aminokwasy. Mało? W takim razie dodam, że płatki owsiane to również skarbnica witamin z grupy B, które wzmacniają nasz układ nerwowy. Dodatkowo są bardzo cenne dla nasze skóry (oczyszczają i nawilżają). Płatki owsiane to nie tylko podstawa popularnej owsianki, możesz z nich również przygotować dietetyczne batoniki idealne na drugie śniadanie lub śniadaniową granole, która sprawdzi się znakomicie jako pierwszy posiłek!
Lekkostrawne:
Płatki kukurydziane – to również produkt bezglutenowy, bogaty w błonnik, a także w cenne składniki mineralne tj. magnez, żelazo, potas i selen (szczególnie ważnego dla osób z dolegliwościami tarczycy!) Dzięki temu, że płatki te są lekkostrawne śmiało mogą po nie sięgać osoby z problemami żołądkowymi. Wybierajmy jednak płatki eko lub bio, a nie popularne płatki typu corn flakes, gdyż zawierają one baaaardzo dużo cukrów. Z czym je jeść? najlepiej z mlekiem i rodzynkami ❤
*Niezależnie na jakie płatki się zdecydujecie, pamiętajcie, że te najzdrowsze powinny składać się wyłącznie z ziaren takich zbóż jak owies, pszenica, jęczmień, żyto, kukurydza i ryż (bez dodatku cukru!).
Płatki błyskawiczne, które nie wymagają wielogodzinnego namaczania są (jak sama nazwa wskazuje) bardzo szybkie w przygotowaniu, ale zawierają nieco mniej składników odżywczych.
Główną zaletą płatków zbożowych jest ich wysoka zawartość błonnika. A do czego jest on nam potrzebny? Ten nie rozpuszczalny usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom, wspomaga metabolizm, a dodatkowo zapewnia uczucie sytości ponieważ pęcznieje w naszym żołądku. Dzięki temu przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu i nie korci nas, aby podjadać między posiłkami 😉
No to co jutro jecie na śniadanie? Bo ja wybieram płatki zbożowe! Pomysły na pyszne, dietetyczne i zdrowe śniadania na ich podstawie znajdziecie na moim blogu 🙂 SMACZNEGO!