Penne z kurczakiem i domowym pesto

Pesto, czyli niezwykle aromatyczny zielony sos na bazie bazylii o włoskim rodowodzie. Chyba każdy z nas miał okazję go próbować, ale ile osób pokusiło się o jego własnoręczne przygotowanie? Najczęściej sięgamy po gotowe słoiczki i nie zastanawiamy się nad tym jak prosto możemy przygotować pesto w domu! W wersji light zrezygnujmy z parmezanu, ale nie zapominajmy o zdrowej oliwie i orzechach! Domowy sos będzie pysznym dodatkiem do dietetycznego obiadu z włoską nutą. Penne z kurczakiem i zielonym pesto sprawdzi się idealnie jako posiłek na wynos, błyskawiczny w przygotowaniu i smaczny bez podgrzewania!

Penne z kurczakiem i domowym pesto 

pesto1

1 porcja: 440 kcal, 29 g białka, 28 g tłuszczu, 26 g węglowodanów

SKŁADNIKI:

  • makaron razowy penne, 30 g (np. orkiszowy)
  • pierś z kurczaka, 100 g
  • świeża bazylia, 1 garść
  • orzeszki pinii, 20 g
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • czosnek, 1 ząbek
  • suszona papryka w płatkach (opcjonalnie)
  • pieprz czarny, zioła do drobiu (np. Kamis) lub własna mieszanka przypraw na bazie rozmarynu, tymianku, bazylii, majeranku, mięty, granulowanego czosnku i suszonej cebulki.


*dobra rada:
brakuje Ci smaku sera? Zamiast parmezanu dodaj do pesto nieaktywne płatki drożdżowe, które charakteryzują się delikatnym, serowym smakiem (dlatego stanowią podstawę kuchni wegańskiej). To skarbnica witamin (głównie z grupy B) oraz składników mineralnych (cynk, chrom, żelazo). Ten bezglutenowy produkt jest świetny dla wszystkich, którzy chcą poprawić kondycję swojej skóry, włosów i paznokci, poprawić pracę jelit, a nawet złagodzić objawy bezsenności i nerwowości! Więcej informacji i pomysłów na zastosowanie płatków drożdżowych znajdziecie tu i tu 🙂

 

WYKONANIE:

Pesto:  na patelni podprażamy orzeszki pinii, gdy tylko zaczną się rumienić zdejmujemy je z ognia, aby nie nabrały goryczy. Kiedy przestygną wrzucamy je do miseczki blendera i miksujemy razem ze świeżymi listkami bazylii, ząbkiem czosnku i 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz czarnym pieprzem. Sos powinien mieć kremową konsystencję.

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy ziołami (np. rozmaryn, tymianek, bazylia, majeranek, mięta, suszona cebulka i czosnek). Tak przygotowane mięso układany na najniższym poziomie parowaru i gotujemy 13 min. Kurczaka możemy też pokroić na kawałki i usmażyć na patelni grillowej. Zachęcam jednak do gotowania na parze! Parowar to jeden z najlepszych zakupów dla każdego kto dba o linię 😉

W garnku zagotowujemy wodę, kiedy będzie się gotować dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek, pieprz i wrzucamy makaron. Wystarczy mu tylko 8 min. aby był al dente. Następnie odcedzamy go na durszlaku.

Na talerzu układamy ugotowane penne z kawałki kurczaka i mieszamy z naszym pesto. Całość możecie też posypać suszoną papryką w płatkach. Gotowe!

pesto2

SMACZNEGO!


Tradycyjne pesto powstaje na bazie najlepszej jakości oliwy z oliwek, świeżej bazylii, parmezanu, orzeszków piniowych i soli. Wyśmienicie smakuje też z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten włoski sos smakuje znakomicie nie tylko z makaronem, ale również jako dodatek do chleba, sałaty lub sera (mozzarella + pesto + pomidory <3). Sos ten podaje się na zimno dlatego znakomicie sprawdzi się w daniach na wynos, które możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s