Po długiej nieobecności powracam z nowymi przepisami! Chociaż nie jestem pełnoetatową wegetarianką czy weganką to nie ukrywam, że moim zdaniem przepisy z kuchni roślinnej niczym nie ustępują tym które bazują na mięsie. Dlatego też coraz częściej w mojej kuchni na stole królują pyszne warzywa i rośliny strączkowe. Tym razem jednak proponuje mały mezalians, bo w daniu pojawia się kurczak 😉
Klasyczne spaghetti bolognese na bazie mielonego mięsa i żółtego sera postanowiłam podać w nieco innej formie – głównym bohaterem jest bowiem kalafior! A co zamiast pysznego, ciągnącego się sera? Płatki drożdżowe!
1 porcja: 429 kcal, 53 g węglowodanów, 42 g białka, 10 g tłuszczu
Składniki (na jedną porcję):
- makaron razowy spaghetti, 50 g
- pierś z kurczaka, 130 g
- kalafior (świeży lub mrożony), 100 g
- pomidory bez skórki (np. z puszki), 100 g
- czosnek, 1 ząbek
- płatki drożdżowe (nieaktywne), 1 łyżka
- oliwa z oliwek, 1 łyżka
- przyprawy: ja użyłam przyprawy kamis fit up! do makaronów (bez dodatku soli), ale możecie też użyć oregano, bazylii, granulowanego czosnku, suszonej cebulki, słodkiej papryki, pieprzu cayenne (przyspiesza metabolizm!) oraz czarnego pieprzu.
Wykonanie:
Makaron wrzucamy do gotującej się wody (zamiast soli dodałam do niej czarny pieprz). Gotujemy go ok. 7-8 min. aby był al dente, a następnie odcedzamy na durszlaku.
Kurczaka obsypujemy przyprawami, kalafiora dzielimy na różyczki. Mięso układamy na dolnym poziomie parowaru, a nad nim kalafiora. Parujemy ok. 13 min.
Na beztłuszczowej patelni rumienimy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy pomidory w cząstkach i zioła. Wsypujemy łyżkę płatków drożdżowych, aby zagęścić sos i nadać mu nieco „parmezanowy” smak. Gotowego kurczaka kroimy w kostkę i razem z kalafiorem wrzucamy na chwilę na patelnie. Całość mieszamy, tak by smaki się połączyły.
Na talerz wykładamy ugotowany makaron i nakładamy naszą miksturę z patelni. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i posypujemy suszoną cebulką. Pycha!
SMACZNEGO!
Płatki drożdżowe to nieaktywne drożdże bogate w wiele cennych witamin (głównie z grupy B) i składników mineralnych (wśród nich żelazo, magnez, wapń). Te niepozorne płatki mają też bardzo korzystny wpływ na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Świetnie nadają się np. do sosów oraz zup, zagęszczając je i nadając serowego posmaku. Możecie też posypywać nimi sałatki lub kanapki! 🙂
Jedna uwaga do wpisu “Razowe spaghetti z kurczakiem i kalafiorem”