Razowe spaghetti z kurczakiem i kalafiorem

Po długiej nieobecności powracam z nowymi przepisami! Chociaż nie jestem pełnoetatową wegetarianką czy weganką to nie ukrywam, że moim zdaniem przepisy z kuchni roślinnej niczym nie ustępują tym które bazują na mięsie. Dlatego też coraz częściej w mojej kuchni na stole królują pyszne warzywa i rośliny strączkowe. Tym razem jednak proponuje mały mezalians, bo w daniu pojawia się kurczak 😉

Klasyczne spaghetti bolognese na bazie mielonego mięsa i żółtego sera postanowiłam podać w nieco innej formie – głównym bohaterem jest bowiem kalafior! A co zamiast pysznego, ciągnącego się sera? Płatki drożdżowe!

spaghetti1a

1 porcja: 429 kcal, 53 g węglowodanów, 42 g białka, 10 g tłuszczu

Składniki (na jedną porcję):

  • makaron razowy spaghetti, 50 g
  • pierś z kurczaka, 130 g
  • kalafior (świeży lub mrożony), 100 g
  • pomidory bez skórki (np. z puszki), 100 g
  • czosnek, 1 ząbek
  • płatki drożdżowe (nieaktywne), 1 łyżka
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • przyprawy: ja użyłam przyprawy kamis fit up! do makaronów (bez dodatku soli), ale możecie też użyć oregano, bazylii, granulowanego czosnku, suszonej cebulki, słodkiej papryki, pieprzu cayenne (przyspiesza metabolizm!) oraz czarnego pieprzu.

 

Wykonanie:

Makaron wrzucamy do gotującej się wody (zamiast soli dodałam do niej czarny pieprz). Gotujemy go ok. 7-8 min. aby był al dente, a następnie odcedzamy na durszlaku.

Kurczaka obsypujemy przyprawami, kalafiora dzielimy na różyczki. Mięso układamy na dolnym poziomie parowaru, a nad nim kalafiora. Parujemy ok. 13 min.

Na beztłuszczowej patelni rumienimy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy pomidory w cząstkach i zioła. Wsypujemy łyżkę płatków drożdżowych, aby zagęścić sos i nadać mu nieco „parmezanowy” smak. Gotowego kurczaka kroimy w kostkę i razem z kalafiorem wrzucamy na chwilę na patelnie. Całość mieszamy, tak by smaki się połączyły.

Na talerz wykładamy ugotowany makaron i nakładamy naszą miksturę z patelni. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i posypujemy suszoną cebulką. Pycha!

spaghetti1a

SMACZNEGO!


Płatki drożdżowe to nieaktywne drożdże bogate w wiele cennych witamin (głównie z grupy B) i składników mineralnych (wśród nich żelazo, magnez, wapń). Te niepozorne płatki mają też bardzo korzystny wpływ na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Świetnie nadają się np. do sosów oraz zup, zagęszczając je i nadając serowego posmaku. Możecie też posypywać nimi sałatki lub kanapki! 🙂

 

Jedna uwaga do wpisu “Razowe spaghetti z kurczakiem i kalafiorem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s