Marchewkowy hummus

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy to chyba najzdrowsza pasta kanapkowa ever 😉 Podstawowe składniki hummusa to oczywiście ciecierzyca, ale również tahini (pasta sezamowa), czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny i przyprawy (przede wszystkim kmin rzymski). Możemy jednak dodawać do niego różne warzywa i przyprawy, aby urozmaicić jego smak. Na blogu znajdziecie już przepis na hummus z dodatkiem buraka. Tym razem postanowiłam dodać do niego marchewkę oraz dużą ilość słodkiej papryki. Taka pasta to idealny dodatek do razowego pieczywa i świetny pomysł na zdrowe śniadanie 🙂

Marchewkowy hummus

hummus

SKŁADNIKI:

  • ciecierzyca (ja użyłam cieciorki z puszki, gotowanej na parze Bonduelle), 75 g
  • marchewka, 75 g (1 średnia)
  • czosnek, 1/2 ząbka czosnku
  • oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
  • sok z limonki/cytryny, 1/4 owocu
  • tahini, 1 łyżeczka
  • papryka słodka, 1,5 łyżeczki
  • kmin rzymski, 1/4 łyżeczki
  • sezam, 1 łyżeczka

WYKONANIE:

Marchewkę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Zagotowujemy wodę (ok. 1 cm od dna garnka) i wrzucamy marchewkę. Gotujemy ją pod przykryciem przez ok. 20 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ciecierzycę z puszki odcedzamy i blendujemy razem z ugotowaną marchewką, sokiem z limonki/cytryny, tahini i przyprawami. Możemy dodać odrobinę zimnej wody, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Gotowy hummus skrapiamy odrobiną oliwy i posypujemy sezamem. Gotowe!

A oto jak prezentuje się moje śniadanie 🙂

kanapki

Dwie kromki chleba razowego posmarowanego hummusem. A, żeby rano dostarczyć sobie nutki słodyczy: pieczywo „fitness” z orzechami posmarowane masłem orzechowym bez cukru z plasterkami banana. Pycha ❤

SMACZNEGO!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s