Racuchy to pyszne i puszyste placki, które niestety nie należą do najbardziej dietetycznych potraw. Możemy je jednak odchudzić i przygotować w taki sposób, aby nie zamieniły się w zbędne wałeczki tłuszczu 😉 Do tego celu zamiast tradycyjnej mąki użyłam amarantusa ekspandowanego, który nie tylko pięknie zagęści ciasto, ale nada mu też puszystości. Wykorzystałam też odrobinę mąki z amarantusa, ale spokojnie możecie się bez niej obyć i po prostu dodać do ciasta więcej poppingu 😉 No i oczywiście zamiast smażyć nasze racuszki w głębokim tłuszczu postawcie na patelnię beztłuszczową lub teflonową spryskaną lub natartą odrobiną oliwy (jeśli nie macie specjalnego pędzelka wypróbujcie patent z ręcznikiem papierowym 😉 ). Racuszki z jabłkiem w wersji light sprawdzą się znakomicie jako śniadanie, przedpołudniowa przekąską lub pyszny deser. Polejcie je jogurtem z odrobiną miodu – pychota 😀
Amarantusowe racuchy z jabłkiem
SKŁADNIKI:
(na jedną porcję: 5 racuchów)
- amarantus ekspandowany, 15 g (pół szklanki)
- mąka z amarantusa, 10 g (1 łyżka)
- jajko, 1 szt.
- jogurt naturalny gęsty, 1 łyżeczka
- jabłko, 1/2 szt.
- cynamon
- proszek do pieczenia, 1/3 łyżeczki
Polewa:
- jogurt naturalny, 50 g
- miód gryczany, 1 łyżeczka
WYKONANIE:
Do miseczki wbijamy jajko i mieszamy za pomocą trzepaczki. Dodajemy popping z amarantusa, mąkę, odrobinę proszku do pieczenia, jogurt oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a następnie dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy i smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni beztłuszczowej po ok. 3-4 min z każdej strony (1 łyżka masy – 1 racuszek). Gotowe racuchy polewamy jogurtem wymieszanym z miodem.
SMACZNEGO!
Wspaniałe, uwielbiam amarantus! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mąkę z amarantusa często dodaję do placków, ale z samej nigdy ich nie robiłam i na pewno spróbuję 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Placki z mieszanki mąki z amarantusa i poppingu wychodzą super! 🙂 Daj znać jak Ci wyszły 😉 P.S. Gdybyś chciała zrobić z niej naleśniki to warto ją wymieszać np. z mąką orkiszową lub inną pełnoziarnistą, bo niestety z samego amarantusa mogą się rozpadać. Ale smak jest przepyszny 🙂
PolubieniePolubienie