Kurczak w jogurtowej marynacie z papryką i gruszką

Pierś z kurczaka to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów. Doskonale komponuje się z każdym rodzajem marynat i sosów. Zarówno w wersji słodkiej, wytrawnej i pikantnej smakuje znakomicie! Dlatego nie bójmy się łączyć go np. z owocami. Będąc na diecie często sięgamy po niskokalorycznego kurczaka więc warto urozmaicić jego smak i podać go w jogurtowo-ziołowej marynacie i z pysznym mixem papryki, gruszki i kaszy jęczmiennej! Wszystkie te produkty, nie dość, że smakują znakomicie to jeszcze wspomogą nasz proces odchudzania 🙂 Zatem do dzieła!

Kurczak w jogurtowej marynacie z papryką i gruszką

kurczak1

SKŁADNIKI:

(na jedną porcję)

  • pierś z kurczaka, 120 g
  • czerwona papryka, 100 g (ok. 1/2 szt.)
  • gruszka, 100 g (ok. 1 szt.)
  • kasza jęczmienna perłowa, 50 g

marynata:

  • jogurt naturalny, 50 g
  • tymianek
  • mięta
  • pieprz kolorowy
  • czosnek granulowany

WYKONANIE:

W miseczce mieszamy składniki marynaty i wkładamy do niej pierś z kurczaka. Tak przygotowane mięso odstawiamy na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy na niej papier do pieczenia. Kurczaka wyciągamy z marynaty i grillujemy ok. 4 min z każdej strony (dzięki papierowi do pieczenia zamarynowane mięso nie przywrze do patelni i się nie przypali 😉 ) Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu (gotujemy ją ok. 10-15 min, możemy do niej dodać ulubione przyprawy lub świeżo mielony pieprz). Paprykę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię beztłuszczową. Gdy papryka zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i całość smażymy przez chwilę, aż owoc się zarumieni. Na koniec na patelnie dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Na talerz wykładamy naszego grillowanego kurczaka i mix warzywno-owocowo-kaszowy 😉 Gotowe! 🙂

kurczak1

SMACZNEGO!


Kasza jęczmienna to królowa polskich kasz! Gości w naszej kuchni od pokoleń, a do wyboru mamy wiele jej odmian m.in. pęczak i perłową. Każda z nich zawiera wiele witamin PP, która pomaga okiełznać cholesterol i ma cudowny wpływ na wygląd skóry. Na dodatek, ten gatunek kaszy jest bogaty w dobrze rozpuszczalny błonnik, dzięki czemu zapobiega zaparciom, wzdęciom i wszelkim typom zaburzeń trawienia! Kasza jęczmienna tradycyjnie kojarzy się nam jako dodatek do nieśmiertelnego krupniku, ale sprawdzi się również jako przepyszny dodatek do mięs lub jako substytut ryżu w sałatkach 🙂

Jedna uwaga do wpisu “Kurczak w jogurtowej marynacie z papryką i gruszką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s