Kokosowe spaghetti z krewetkami

Chyba każdy z nas uwielbia włoską kuchnię! Na czele mojej listy ulubionych potraw (poza kochaną przez wszystkich pizzą 😉 ) jest oczywiście spaghetti! Jednak zamiast tradycyjnego, białego makaronu wybrałam razowy makaron orkiszowy. Dzięki temu, że do jego produkcji wykorzystywana jest mąka z pełnego przemiału, zawiera on o wiele więcej cennych dla zdrowia składników mineralnych. Orkisz to jeden z najstarszych podgatunków pszenicy, bogaty w białko, błonnik pokarmowy, kwas linolowy  i krzemowy. W porównaniu do zwyczajnej pszenicy zawiera więcej magnezu, cynku i selenu oraz więcej witaminy A, E i D! Natomiast w smaku jest naprawdę fantastyczny (i na dodatek jest lżej strawny)! Spaghetti tradycyjnie kojarzy się z mielonym mięsem, sosem pomidorowym i dużą porcją parmezanu. Warto jednak wypróbować mniej kaloryczną i równie pyszną wersję z krewetkami i mlekiem kokosowym light! To idealna propozycja na orzeźwiający obiad, bogaty w zdrowe węglowodany i białko 🙂 Na dodatek przygotowanie takiego spaghetti jest na prawdę błyskawiczne!

Kokosowe spaghetti z krewetkami

krewetki

Porcja: 465 kcal

45 g węglowodanów, 15 g tłuszczu, 13 g białka

SKŁADNIKI:

(na jedną porcję)

  • makaron razowy spaghetti, 50 g
  • krewetki koktajlowe (mrożone), 150 g
  • pomidorki koktajlowe, 10 szt.
  • natka pietruszki, 1 łyżka
  • czosnek, 1 ząbek
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • mleko kokosowe light, 4 łyżki
  • sok z limonki, 1 łyżka
  • pieprz czarny, tymianek, czosnek granulowany

WYKONANIE:

Makaron razowy wrzucamy do gotującej się wody (ja zamiast soli, dodaję do niej świeżo mielony pieprz) i gotujemy ok. 7-8 min. (al dente). W miseczce mieszamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, drobno posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Dodajemy tymianek, pieprz i sok z limonki. Na rozgrzaną patelnię beztłuszczową wrzucamy wyciśnięty ząbek czosnku i podsmażamy, aż się zarumieni. Mrożone krewetki przelewamy na durszlaku wrzątkiem, osuszamy ręcznikiem papierowym i dodajemy do smażącego się czosnku. Po ok. 4 min dodajemy wcześniej przygotowane pomidorki i całość zalewamy mlekiem kokosowym. Zmniejszamy ogień i całość dusimy przez kilka minut pod przykryciem, aż sos się nieco zredukuje. Na koniec na patelnię dodajemy odcedzony makaron i całość dokładnie mieszamy, aby smaki się połączyły. Gotowe spaghetti możemy jeszcze skropić sokiem z limonki. Gotowe!

krewetki

SMACZNEGO!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s