Uwielbiam słodko-wytrawne połączenia, dlatego przepis na sałatkę ze szpinakiem, truskawkami i serem ricotta uważam za jedną z moich ulubionych 🙂 To znakomita propozycja na błyskawiczne w przygotowaniu drugie śniadanie, które bez trudu możemy zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Na dodatek, jest bogata w wiele cennych dla zdrowia składników: szpinak, truskawki, ricotta, pestki i orzechy.
- szpinak – cenne źródło błonnika, witaminy C, E, K oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych tj. wapń, żelazo, jod i karoten. Roślina ta jest również bogata w antyoksydanty. No i co ważne dla osób dbających o linię – zawiera bardzo mało kalorii! 🙂
- truskawki – lider jeśli chodzi o zawartość witaminy C (przebijają pod tym względem nawet cytrusy!). Znajdziesz w nich również witaminę A, E i witaminy z grupy B. To także cenne źródło magnezu, fosforu i wapnia. Ponadto, truskawki posiadają niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, dzięki czemu są szczególnie polecane osobom będącym na diecie odchudzającej 🙂
- ser ricotta – lekki, niedojrzewający biały ser twarogowy, który wytwarza się z serwatki mleka owczego, krowiego lub koziego. Białko serwatki to nasz sojusznik w utracie kilogramów i budowaniu tkanki mięśniowej. Nie bez powodu to właśnie ten składnik jest podstawą koktajli białkowych, które pijemy po treningu siłowym 😉
- pestki dyni i słonecznika – prawdziwa skarbnica witamin i błonnika! Warto wprowadzić je do codziennej diety jako dodatek do sałatek, musli lub koktajli 🙂
- orzechy nerkowca – jak każde orzechy stanowią wspaniałe źródło zdrowych (nienasyconych) kwasów tłuszczowych. Dostarczą nam też wiele witamin (A, B, E, PP), a także składników mineralnych (żelazo, fosfor, magnez, cynk i wapń). Orzechy te są również bogate w błonnik i wartościowe białko.
Jak widzicie, taka sałatka to prawdziwa bomba witaminowa! Na dodatek, jej przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 5 min. zatem do dzieła! 🙂
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i serem ricotta
SKŁADNIKI:
(na jedną porcję)
- liście młodego szpinaku, 30 g (dwie duże garści)
- truskawki, 150 g (ok. 10 szt.)
- pestki słonecznika, 1 łyżeczka
- pestki dyni, 1 łyżeczka
- orzechy nerkowca, 5 g (ok. 5-6 szt.)
- ser ricotta, 1 czubata łyżka
- suszona figa, 1 duża szt. (opcjonalnie)
dressing:
- oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy, 3/4 łyżeczki
- miód gryczany, 1/2 łyżeczki
- pieprz kolorowy
WYKONANIE:
Umyty i osuszony szpinak wykładamy na talerz. Truskawki kroimy w plasterki i układamy na szpinaku. Pestki słonecznika i dyni prażymy przez chwilę na suchej patelni (do zarumienienia). Orzechy drobno kroimy i razem z uprażonymi pestkami posypujemy nimi sałatkę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną suszoną figę (opcjonalnie) i serek ricotta. Na koniec, w miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki dressingu i polewamy nim gotową sałatkę. Pałaszujemy ze smakiem 😉
SMACZNEGO!
Ocet jabłkowy to cudowny składnik diety odchudzającej! Przyspiesza trawienie oraz pomaga rozszczepić tłuszcze i usunąć ich złogi z organizmu, dzięki czemu tracimy na wadze! Oczywiście jest też cennym źródłem witamin (zwłaszcza witaminy E) oraz substancji mineralnych (fosfor, potas, wapń, sód). Ponadto, jego zastosowanie w kuchni jest naprawdę szerokie! Możemy używać go np. jako składnik sosów do dań mięsnych lub jako element dressingu do sałatek. Warto więc sięgać po niego jak najczęściej i czerpać z jego właściwości wszystko co najlepsze dla naszego zdrowia i zgrabnej sylwetki 🙂