W ciągu pracowitego dnia często potrzebujemy zastrzyku energii. Zamiast jednak sięgać po niezdrowe energetyki lub kolejny kubek kawy, zafundujmy sobie zdrowy koktajl bananowo-owsiany! Sprawdzi się znakomicie w roli drugiego śniadania, a jego składniki nie są przypadkowe. Płatki owsiane i siemię lniane to wartościowe źródło błonnika, który zapewni nam poczucie sytości na długo po wypiciu koktajlu. Dodatkowo, produkty te wesprą nasze starania w walce o płaski brzuch! (więcej informacji o tym co jeść by odsłonić mięśnie brzucha znajdziecie tu). Z kolei banany wspierają naszą pamięć i koncentracje, a to dzięki dużej zawartości magnezu (jeden średni owoc dostarczy nam taką samą ilość tego pierwiastka co garść orzechów!). Sekretnym składnikiem naszego koktajlu jest naturalne masło orzechowe bez cukru. Warto przemycać jego niewielką ilość do codziennej diety, gdyż jest to bogate źródło zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka – sprzymierzeńców w gubieniu kilogramów i budowaniu mięśni. A zatem blender w dłoń i do dzieła 😉
Energetyczny koktajl bananowo – owsiany
SKŁADNIKI:
- banan, 1 średni owoc
- maślanka, 200 ml
- płatki owsiane (błyskawiczne), 2 łyżki
- mielone siemię lniane, 1 łyżeczka
- miód gryczany, 1 płaska łyżeczka
- masło orzechowe bez cukru, 1 płaska łyżeczka
Posypka:
- amarantus ekspandowany, 1 łyżka
- płatki migdałowe, 1 łyżeczka
WYKONANIE:
Płatki owsiane i zmielone siemię lniane zalewamy odrobiną wrzątku (do poziomu płatków) i odstawiamy na kilka minut, aż wchłoną wodę. Następnie wrzucamy je do miksera i dodajemy pokrojonego banana, maślankę, miód oraz masło orzechowe. Całość dokładnie mielimy za pomocą blendera. Gotowy koktajl warto schłodzić przez ok. 30 min w lodówce. Przed podaniem posypujemy go amarantusem ekspandowanym i pokruszonymi płatkami migdałów. Gotowe! 🙂
SMACZNEGO!
Maślanka to świetna alternatywa dla mleka (mogą ją spożywać nawet osoby, których organizm nie toleruje laktozy!). Zawiera mniej tłuszczu, za to wiele cennej witaminy B12, która pomaga w przekształcaniu glukozy w energię. To oczywiście także bogate źródło wapnia (poprawia kondycje kości) oraz potasu (obniża ciśnienie krwi). Ponadto, maślanka reguluję pracę układu pokarmowego, dzięki czemu jest polecana osobom, które mają problemy z trawieniem.
Masło orzechowe bez cukru – tajna broń w walce ze zbędnymi kilogramami! Mimo, że jest wysokokaloryczne to zawiera cenne dla naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminę E oraz magnez. Kwasy te wspierają wytwarzanie testosteronu, który pomaga w utracie kilogramów i budowaniu mięśni. Z kolei magnez to sprzymierzeniec w walce z podjadaniem – jego niedobór powoduje niezdrową chęć na słodycze. Dlatego jedzmy produkty bogate w ten pierwiastek (masło orzechowe, banany, płatki owsiane, migdały etc). Jak widzicie, w naszym koktajlu magnezu jest pod dostatkiem dlatego po jego wypiciu nie będziecie mieć pokusy, aby sięgnąć po coś słodkiego 😉