Bataty z nerkowcami w sosie sezamowym

Drugie śniadanie to nie tylko owoce, szybka kanapka zjedzona na mieście lub pośpiesznie zrobiona sałatka. Według wszelkich sondaży, ulubioną potrawą Polaków są ziemniaki. Dlatego dzisiaj proponuję Wam zdrowszą alternatywę dla naszych ulubionych pyr. Bataty zwane też słodkimi ziemniakami, dzięki dużej zawartości cennych składników odżywczych są uważane za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie! Zawierają bowiem duże pokłady witamin z grupy B, witaminę C oraz miedź, mangan i magnez. Znajdziesz w nich również wapń, potas i żelazo oraz cynk i selen! Ponadto, jedząc bataty dostarczysz organizmowi cenną dawkę błonnika, który ma świetny wpływ na przemianę materii i powoduje poczucie sytości. Z kolei o korzystnych właściwościach orzechów wiesz już zapewne sporo. Mimo, że są kaloryczne, warto spożywać je codziennie w niewielkich ilościach ze względu na to, że są bogate w wartościowe tłuszcze, Zafunduj więc sobie energetyczny posiłek bogaty w witaminy i cenne składniki mineralne! 🙂

Bataty z nerkowcami w sosie sezamowym

bataty

SKŁADNIKI:

  • bataty, 150 g
  • orzechy nerkowca, 10 g
  • oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
  • tahini (pasta sezamowa), 1 łyżeczka
  • sok z limonki, 1 łyżeczka
  • przyprawy: pieprz cayenne, imbir, kolendra, bazylia, mięta

WYKONANIE:

Batata obierz i pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Następnie wrzuć go do gotującej się wody i gotuj do miękkości (ok. 10 min.). Odcedź go na durszlaku i pozostaw do wystudzenia. Na suchej patelni upraż posiekane orzechy nerkowca. Przygotuj też sos: w małej miseczce wymieszaj oliwę, tahini, sok z limonki oraz przyprawy. Na talerzu ułóż przestudzone bataty, posyp je orzechami i polej sosem. Całość włóż do lodówki na ok. 30 min. Gotowe!

bataty

SMACZNEGO!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s