Karkówka w czterech odsłonach

Przed nami sezon grillowy! Co prawda pogoda w majówkę nas nie rozpieszcza, ale zapewne wielu z Was i tak nie wyobraża sobie tego długiego weekendu bez grillowania. Jeśli jednak z działki wypłoszy nas deszcz to zawsze pozostaje nam grill elektryczny lub patelnia grillowa, które możemy użyć w domowym zaciszu. A co na tego grilla? Kiełbaski, szaszłyki i oczywiście nieśmiertelny klasyk, czyli karkówka! Dla fanów tego przysmaku, którzy są na diecie, przygotowałam cztery przepisy na karkówkę w wersji light! Zamiast tuczącego białego pieczywa i gęstych sosów postawcie na grillowane warzywa. Dzięki temu odchudzicie Wasze danie z kalorii, ale nie z pysznego smaku! Z czym podać soczystą karkówkę? Proponuję grillowane marchewki z rozmarynem, buraki z octem jabłkowym, cukinię z pieczarkami i chili lub chipsy z selera! Wybór należy do Was 🙂

karkówka 4 logo

Jakie przyprawy pasują do karkówki? Oto dwa pomysły na marynatę:

  • rozmaryn, majeranek, czosnek granulowany, suszona cebulka, pieprz kolorowy
  • wędzona papryka (idealna do dań z grilla!), słodka papryka, pieprz cayenne, pieprz czarny czosnek granulowany

Jak grillować karkówkę, aby była soczysta? 

  • Min. 20 min. przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki, żeby postało trochę w temperaturze pokojowej. Dzięki temu nasz stek nie będzie twardy!
  • Mięso podziel na kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm. Grubsze kawałki wymagają dłuższej obróbki i mogą być surowe w środku. O ile wołowina może być krwista, o tyle niedopieczona wieprzowina może nam zaszkodzić!
  • Patelnia grillowa musi być dobrze rozgrzana!
  • Tak przygotowaną karkówkę (obtoczoną wcześniej w wybranych ziołach) grilluj bez tłuszczu przez ok. 4 min. z każdej strony. Nie nakłuwaj mięsa widelcem/nożem, żeby sprawdzić czy jest gotowe! Przez to nasz stek zrobi się twardy! Lepiej nacisnąć go delikatnie palcem – gotowa karkówka powinna być nieco twardsza niż czubek nosa 😉
  • Po usmażeniu odstaw mięso na ok 2-3 min. (najlepiej na jakiejś kratce, aby zapewnić przepływ powietrza). Mięso musi chwile „odpocząć” dzięki czemu będzie soczyste i rozpływające się w ustach 🙂

Karkówka z grillowaną marchewką i rozmarynem

marchewka1

SKŁADNIKI:

  • karkówka wieprzowa, 75 g
  • przyprawy: rozmaryn, majeranek, suszona cebulka, czosnek granulowany, kolorowy pieprz
  • 1 średnia marchewka
  • 1/4 cebuli czosnkowej (lub zwykłej)
  • rozmaryn, 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy, 1 łyżka (do polania)

WYKONANIE:

Karkówkę obtaczamy w ziołach i przygotowujemy wg przepisu na górze strony. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej układamy marchewkę, a gdy się nieco zarumieni dodajemy pokrojoną cebulę i rozmaryn. Grillujemy, aż cebula się zeszli i podajemy razem z grillowaną karkówką. Całość polewamy łyżką oleju rzepakowego.

Karkówka z sałatką z buraków

buraki1

SKŁADNIKI:

  • karkówka wieprzowa, 75 g
  • buraki (ja użyłam już ugotowanych), 100 g (1 średni burak)
  • ocet jabłkowy, 1 łyżeczka
  • przyprawy: rozmaryn, czosnek, pieprz czarny, papryka słodka, suszona cebulka
  • olej rzepakowy, 1 łyżka (do polania)

WYKONANIE: 

Mięso przygotowujemy wg. przepisu na górze strony. Buraki kroimy w paski i wrzucamy do rondelka z odrobiną rozgrzanej oliwy (ja użyłam oleju w sprayu). Dodajemy ocet jabłkowy oraz przyprawy (słodką paprykę, czosnek granulowany, rozmaryn, pieprz i suszoną cebulkę). Całość gotujemy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Podajemy z grillowaną karkówką i całość polewamy olejem rzepakowym.

Karkówka z cukinią, pieczarkami i chili 

cukinia1

SKŁADNIKI:

  • karkówka wieprzowa, 75 g
  • 1 mała cukinia (ok. 100 g)
  • pieczarka, 1 szt.
  • papryczka chili, 1 szt.
  • cebula, 1/4 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • przyprawy: majeranek, pieprz czarny, czosnek granulowany, oregano, suszone pomidory
  • olej rzepakowy, 1 łyżka (do polania)

WYKONANIE:

Mięso przygotowujemy wg. przepisu na górze strony. Cukinię i pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Papryczkę chili pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy drobno. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i cukinię. Kiedy cukinia nieco zmięknie dodajemy pokrojoną pieczarkę i smażymy kolejne kilka minut, aż grzyby ściemnieją. Dodajemy zioła i całość dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę posypujemy kawałkiem drobno pokrojonego suszonego pomidora i polewamy olejem rzepakowym.

Karkówka z chipsami z selera

seler

SKŁADNIKI:

  • karkówka wieprzowa, 75 g
  • przyprawy do marynaty: wędzona papryka, słodka papryka, pieprz cayenne, pieprz czarny, czosnek granunlowany
  • seler, 100 g (połowa średniego warzywa)
  • pomidorki koktajlowe, 3 szt.
  • płatki drożdżowe, 1 łyżeczka
  • przyprawy: pieprz czarny, słodka papryka

WYKONANIE:

Mięso nacieramy ziołami i przygotowujemy wg. przepisu na górze strony. Selera obieramy i kroimy w talarki (ok. 0,5 cm grubości). Nacieramy go słodką papryką i pieprzem i smażymy na dobrze nagrzanej patelni grillowej, aż zmięknie i się zarumieni (po ok. 4-5 min z każdej strony). Gotowe chipsy selerowe posypujemy płatkami drożdżowymi (aby nabrał serowego smaku) i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Gotowe!


Olej rzepakowy w porównaniu z innymi olejami zawiera najmniej kwasów nasyconych (zaledwie 7%), które są niekorzystne dla naszego organizmu, za to wysoki poziom cennych kwasów jednonienasyconych oraz drogocennych kwasów omega-3. Co ważne, olej ten zawiera optymalną dla zdrowia proporcję kwasów omega-6 do omega-3. Dzięki temu pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wspomaga pracę mózgu i zapobiega wielu chorobom (w tym nowotworom). Zawiera też dość dużą dawkę antyoksydantów oraz witamin E (witamina młodości 😉 ) i K. Warto włączyć go do codziennej diety jednak pamiętajcie, aby służył on nam do polewania gotowych potraw, a nie do ich smażenia!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s