Owsiane batoniki słodzone stewią (bez mąki i jajek!)

Dzisiaj przepis na dietetyczne batoniki owsiane do których przygotowania nie potrzebujecie ani mąki, ani cukru ani nawet jajka! Ich sekretnym składnikiem jest bowiem… kefir! Taka przekąska, nie dość, że nie tuczy to jeszcze przemyca do naszego menu cenne dla zdrowia i przemiany materii produkty tj. płatki i otręby owsiane (są bogate w błonnik, który pomaga usuwać toksyny z naszego organizmu), amarantus (zawiera pięć razy więcej żelaza niż np. szpinak!) oraz siemię lniane (powoduje poczucie sytości, dzięki czemu wspomaga odchudzanie!). Do moich batoników dodałam również suszone jagody goji (dzięki dużej zawartości witamin i składników mineralnych zaliczane są do jednych z najbardziej wartościowych dla zdrowia owoców!) a w ramach naturalnego słodzidła: stewia. Już szczypta listków tej rośliny wystarczy, aby posłodzić dowolny napój lub potrawę. Co więcej, stewia praktycznie nie zawiera kalorii dzięki czemu bije tradycyjny cukier na głowę! Batoniki przygotowane z tych składników sprawdzą się znakomicie jako pyszny dodatek do kawy, kakao lub zimnego mleka! Smakują też przepysznie z jogurtem lub jako przegryzka do świeżych owoców – nic tylko wcinać ze smakiem 🙂

Owsiane batoniki słodzone stewią

batonik2

Forma o wymiarach 15×20 cm: 521 kcal

90 g węglowodanów, 23 g białka, 15 g tłuszczu

SKŁADNIKI:

  • płatki owsiane, 70 g (2/3 szklanki)
  • otręby owsiane, 35 g (1/3 szklanki)
  • amarantus ekspandowany, 15 g (pół szklanki)
  • siemię lniane (nasiona), 7 g (1 łyżka)
  • suszone jagody goji, 20 g (2 łyżki)
  • karob/kakao, 5 g (1 płaska łyżka)
  • stewia, 1/2 łyżeczki
  • kefir, 150 ml

WYKONANIE:

Wszystkie składniki (płatki, otręby, amarantusa, siemię lniane oraz jagody goji) mieszamy w misce. Dodajemy karob (ew. kakao) i stewie i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kefir, znów wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik (z termoobiegiem) na 190 stopni. Formę (moja miała wymiary 15×20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę batonikową (na grubość ok. 1 cm). Pieczemy 15 min.

Tak nasza masa batonikowa prezentuje się po upieczeniu 🙂

masa batonikowa

Kiedy masa wystygnie kroimy ją na kawałki formując zgrabne batoniki:

batonik1

Nasze batoniki zamknijmy w szczelnie zamkniętym pudełeczku aby nie zmiękły i sięgajmy po nie kiedy najdzie nas ochota na słodką przekąskę 😉

SMACZNEGO!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s