Indyk w mandarynkach

Będąc na diecie najczęściej sięgamy po mięso z kurczaka. Warto jednak urozmaicić swoje dietetyczne menu również o indyka, którego mięso jest jeszcze delikatniejsze. Idealnie komponuje się z owocami, dlatego dziś postanowiłam podać go z mandarynkami i rozmarynem. Aby nadać mu nieco bardziej wyrazistego smaku polecam kurkumę. Dodałam ją również do brązowego ryżu, aby nabrał nieco żółtego koloru 😉 Ta przyprawa obok pieprzu cayenne i imbiru wspaniale wpływa na metabolizm i przyspiesza spalanie kalorii! Jako dodatek do takiego obiadu proponuję purée z groszku (przepis na jego wykonanie znajdziecie tu). Słodkawy smak groszku idealnie komponuje się z mandarynkami! A całość smakuje naprawdę fantastycznie! 🙂

Indyk w mandarynkach

indyk1

SKŁADNIKI:

(na jedną porcję)

  • pierś z indyka, 130 g
  • mandarynka, 1 duża lub 2 mniejsze
  • rozmaryn, 1 łyżeczka
  • kurkuma, 1 łyżeczka
  • ostra papryka, 1/3 łyżeczki
  • pieprz czarny, szczypta do smaku

Dodatki:

  • ryż brązowy, 50 g
  • purée z groszku (przepis na jego wykonanie znajdziecie tu)

WYKONANIE:

Umytą pierś z indyka obtaczamy w ziołach (kurkuma, ostra papryka, pieprz). Tak przygotowane mięso wkładamy do małej formy do pieczenia i obkładamy kawałkami mandarynki. Całość posypujemy rozmarynem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem) przez 15 min. Gotowe! Gotowego indyka możemy też skropić odrobiną oliwy z oliwek. Ja zaserwowałam go z brązowym ryżem oraz puree z groszku (jego nieco słodkawy smak idealnie komponuje się z mandarynkami!)

indyk1

SMACZNEGO!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s