Kremowe zupy to jedno z najpyszniejszych i najzdrowszych dań na diecie. Nie dość, że są lekkie, bogate w wartościowe produkty, to jeszcze przemycają do naszego codziennego menu cenną dawkę warzyw. Najlepsze dla naszego organizmu będą zupy przygotowywane z zielonych warzyw: brokułów, cukinii, szpinaku, czy zielonego groszku. Ten ostatni, to cenne źródło białka i błonnika. Właśnie dzięki błonnikowi pokarmowemu, który pęcznieje w żołądku jest to idealny produkt dla osób będących na diecie. Co ważne, groszek jest także lekkostrawny i bogaty w składniki mineralne tj. magnez (zmniejsza apetyt na słodycze!), wapń, potas czy żelazo. Zawiera także wiele witamin, głównie z grupy B, które korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy oraz witaminę C, E i K. Z kolei jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach, którego głównym atutem jest duża zawartość białka, błonnika oraz witamin – przede wszystkim C i K, a także wapnia i potasu. To również silny antyutleniacz. Warto więc wykorzystywać go nie tylko jako składnik sałatek, ale także pysznych i zdrowych zup! Dzisiaj oba te produkty posłużyły mi do przygotowania dietetycznej kremowej zupy dodatkiem mlekakokosowego. Sprawdzi się idealnie jako zdrowe drugie śniadanie lub lekka kolacja!
Krem z groszku i jarmużu
Porcja: 146 kcal
24 g węglowodanów, 10 g białka, 5 g tłuszczu
SKŁADNIKI:
(na jedną porcję)
- zielony groszek, 100 g
- jarmuż, 50 g
- cebula, 30 g (1/4 cebuli)
- czosnek, 1 ząbek
- por, 30 g (1/4 białej części pora)
- mleko kokosowe light, 50 ml
- woda, 350 ml (niecałe dwie szklanki) lub bulion warzywny
- kmin rzymski
- pieprz czarny
- groszek ptysiowy, 10 g (kilka sztuk)
WYKONANIE:
Na rozgrzanej patelni beztłuszczowej smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, aż nabiorą złotego koloru. Niecałe dwie szklanki wody (lub bulionu warzywnego) zagotowujemy w garnku i wrzucamy groszek (ja użyłam mrożonego), zeszkloną cebulę z czosnkiem, pokrojony por i przyprawy. Całość gotujemy ok. 8 min. Następnie dodajemy pokrojony i umyty jarmuż i gotujemy kolejne kilka minut. Po ugotowaniu zupę miksujemy na krem. Na koniec dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Gotowe!
Gotową zupę posypujemy kilkoma groszkami ptysiowymi 🙂
SMACZNEGO!
2 uwagi do wpisu “Krem z groszku i jarmużu”