Uwielbiam wszelkiego typu słodkie jaglanki i owsianki! Nie dość, że są pyszne, to jeszcze dostarczają naszemu organizmowi dużo zdrowej energii na dobry początek dnia. Możemy używać do nich zarówno mleka krowiego jak i roślinnego oraz wszelkiego typu orzechów i bakalii. Chyba w każdej kombinacji będą smakowały znakomicie 😉 Dzisiaj chciałam Wam zaproponować pistacjowy pudding z kaszy jaglanej z rodzynkami, miodem i suszonymi figami. Pistacje mimo, że są najmniej kalorycznymi orzechami, to zawierają najwięcej błonnika! Są również pełne witamin i cennych kwasów. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do śniadaniowej jaglanki, ale także jako składnik koktajli, placuszków, ciast, a nawet pasztetów i mięs! Dzisiaj jednak wykorzystałam je do pysznego puddingu na bazie mleka sojowego bez cukru.
Pudding pistacjowy z kaszą jaglaną i rodzynkami
Porcja: 458 kcal
69 g węglowodanów, 18 g białka, 11 g tłuszczu
SKŁADNIKI:
- mleko sojowe bez cukru, 200 ml
- kasza jaglana, 30 g
- pistacje, 20 g
- rodzynki, 20 g
- figi suszone, 2 szt.
- miód gryczany, 1 łyżeczka
WYKONANIE:
Mleko sojowe zagotowujemy w garnuszku (150 ml). Kaszę płuczemy na sitku i wrzucamy do gotującego się mleka. Gotujemy ją ok. 15-20 min. aż wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania dodajemy pokruszone pistacje, rodzynki i drobno pokrojone figi. Tak przygotowaną kaszę zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Pozostałe mleko sojowe (50 ml) mieszamy z łyżeczką miodu i polewamy nim nasz pudding. Gotowe!
SMACZNEGO!
Jedna uwaga do wpisu “Pudding pistacjowy z kaszą jaglaną i rodzynkami”