Pulchne placuszki z białym serem i żurawiną

Dzisiaj chciałam Wam zaproponować przepis na uniwersalne placuszki z białego sera. Dzięki temu, że do ich przygotowania nie potrzebujecie ani mąki ani nawet otrąb, sprawdzą się znakomicie jako lekka, białkowa kolacja. Wieczorny posiłek powinien bowiem zawierać jak najmniejszą liczbę węglowodanów, a jak największą białek. Taka proporcja pozwoli nam zachować szczupłą sylwetkę ponieważ nasz organizm nie odłoży niewykorzystanej energii z węglowodanów (w tym cukrów) w tkankę tłuszczową 😉 A dlaczego te placuszki są tak uniwersalne? Po pierwsze, sprawdzą się nie tylko jako kolacja, ale również jako pyszne śniadanie (rano możecie zjeść je np. ze świeżymi owocami). Po drugie, pasują do nich praktycznie wszystkie składniki na jakie przyjdzie Wam ochota – będą smakować wyśmienicie zarówno z dodatkami na słodko (bakalie, owoce, miód) jak i na słono np. z warzywami (przepis na serowe placuszki z groszkiem i migdałami znajdziecie tu). Tym razem jako dodatków użyłam ekologicznego budyniu na bazie naturalnego kakao (bez dodatku cukru!), orzechów brazylijskich (zawierają dużo cennego selenu – sprzymierzeńca w staraniach o płaski brzuch 😉 ) i żurawiny (cennego źródła błonnika i witamin z grupy B).

Pulchne placuszki z białym serem i żurawiną

placki1

SKŁADNIKI:

(proporcje na ok. 6 placuszków)

  • ser biały chudy, 150 g
  • jajko, 1 szt.
  • mleko odtłuszczone w proszku, 20 g (ok. 1 łyżka)

dodatki:

WYKONANIE:

Ser rozdrabniamy dokładnie widelcem i ucieramy z żółtkiem i mlekiem w proszku. Białko ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanej patelni (możecie natrzeć ją odrobiną oliwy za pomocą ręcznika papierowego) na średnim ogniu po ok. 4 min z każdej strony. Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. (3/4 szklanki mleka zagotowujemy w garnuszku, a pozostałą 1/4 szklanki mleka mieszamy dokładnie z budyniem. Następnie dodajemy go do gotującego się mleka i ciągle mieszając, gotujemy, aż do uzyskania gęstej konsystencji). Gotowe placuszki smarujemy budyniem. Orzech brazylijski ścieramy na małej tarce i posypujemy placuszki. Na koniec całość posypujemy żurawiną.

placki1

SMACZNEGO!

Jedna uwaga do wpisu “Pulchne placuszki z białym serem i żurawiną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s