Kotlety sojowe to ciekawa alternatywa dla mięsnych obiadów. Tak jak mięso drobiowe czy ryby, mogą być podstawą diety odchudzającej. Przygotowując je w dietetycznej panierce z siemienia lnianego, możemy sobie zafundować namiastkę domowych „schabowych” w wersji light! Do przygotowania panierki nie potrzebujecie ani mąki ani nawet jajka! Dlatego takie kotleciki śmiało mogą też jeść weganie 🙂 A jako dodatek proponuję purée z buraków z serem feta. Smacznie, zdrowo i dietetycznie. 🙂
Kotlety sojowe w panierce z siemienia lnianego
SKŁADNIKI:
(na jedną porcję – 5-6 kotlecików)
- kotlety sojowe a’la schabowe (Orico), 40 g
- siemię lniane, 10 g
- przyprawy do kotletów: gorczyca biała, kolendra, gałka muszkatołowa, mięta, pieprz cayenne, imbir, czosnek
- buraki purée (Hortex), 150 g
- ser feta, 10 g
- przyprawy do buraków: cebula suszona, kmin rzymski, gorczyca biała, kolendra, pieprz czarny, czosnek, papryka słodka
- sok z limonki (lub cytryny), 1 łyżeczka
WYKONANIE:
Do garnka wlewamy ok. 1 litra wody, wsypujemy wszystkie przyprawy (szczypta każdej) i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy kotlety sojowe i gotujemy ok. 8 min. (do miękkości). Następnie odcedzamy je na durszlaku i dodatkowo odsączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Do małej miseczki wsypujemy siemię lniane i zalewamy odrobiną gorącej wody (do uzyskania gęstej masy). Dodajemy łyżeczkę gorczycy oraz szczyptę gałki muszkatołowej, imbiru i czosnku. Tak przygotowaną panierkę rozsmarowujemy za pomocą noża na kotletach sojowych (tak aby je oblepiła). Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy je po 5 min. z każdej strony. Zamrożone buraki wrzucamy do garnuszka i rozmrażamy przez 2-3 min. pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy oraz sok z limonki (ew. cytryny). Gotujemy kolejne 5 min. Gotowe buraki mieszamy z pokrojonym w kostkę serem feta.
Tak przygotowane danie możemy posypać suszonymi płatkami czosnku i płatkami suszonej papryki. Możemy je też polać łyżeczką oliwy z oliwek 🙂
SMACZNEGO!
Siemię lniane to wspaniały składnik każdej zdrowej diety (nie tylko odchudzającej)! Jest bowiem bogatym źródłem białka, błonnika, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy E i B. Zawiera również cenne sole mineralne tj. potas i magnez. Dzięki dużej zawartości błonnika, który po zjedzeniu pęcznieje w naszym żołądku dłużej odczuwamy uczucie sytości po posiłku. Siemię wspaniale przyspiesza nasz metabolizm i poprawia trawienie. Należy jednak pamiętać, by stosować je z umiarem ze względu na dość dużą kaloryczność. Dlatego zalecana dzienna porcja tego produktu to maksymalnie 3 łyżki stołowe. Warto sięgać po nie kiedy przygotowujemy np. zdrową owsiankę, kiedy chcemy zagęścić zupę bez używania mąki lub wykorzystać je do przygotowywania panierki 😉 Możemy je też wykorzystać przy pieczeniu ciast lub ciasteczek.