Idealna kolacja powinna być lekka, smaczna, a przede wszystkim skomponowana z produktów bogatych w białko. Dlatego zamiast kanapek, sięgnijmy po serek wiejski, który znakomicie spełnia wszystkie powyższe kryteria 😉 Pomysłów na jego podanie jest naprawdę bardzo wiele (sprawdź przepis na serek wiejski z ogórkiem i liczi). Tym razem połączyłam go z roszponką, wędzonym łososiem i pestkami dyni. Szybka, smaczna i zdrowa sałatka w mniej niż 5 min, zatem do dzieła! 🙂
Sałatka z serkiem wiejskim i łososiem
SKŁADNIKI:
- serek wiejski (lekki), 150 g (1 opakowanie)
- roszponka, 1 duża garść
- wędzony łosoś, 1 plaster
- ogórek świeży, 70 g (ok. 1/3 ogórka)
- pestki dyni, 10 g
- suszona papryka w płatkach
- przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, suszona cebulka
WYKONANIE:
Roszponkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Łososia kroimy na kawałki. Serek wiejski mieszamy z ziołami. Tak przygotowane składniki wrzucamy do miseczki i posypujemy pestkami dyni oraz suszoną papryką. Smacznego!