„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – głosi stare przysłowie. Wiele osób na diecie stosuje się właśnie do tej ludowej mądrości i niestety tym samym sabotuje swoje starania o szczupłą sylwetkę. Podczas odchudzania kluczową kwestią jest bowiem rozpędzenie naszego metabolizmu. Pomijanie któregokolwiek z posiłków powoduje zatem efekt odwrotny do zamierzonego – nasz organizm w obawie o to, że nie dostanie odpowiedniej porcji energii, magazynuje wszystkie spożyte kalorie zamiast je spalać. Właśnie dlatego kluczem do sukcesu jest regularne jedzenie co 3-4 godziny. A kolacja powinna być dla nas równie ważna jak śniadanie! Jednak przy jej komponowaniu warto pamiętać o kilku ważnych zasadach:
- wybieraj produkty bogate w białko, a nie w węglowodany, czy tłuszcze (chude mięso, ryby, nabiał, jajka)
- owoce zamień na warzywa (owoce zawierają dużo węglowodanów w postaci cukru, jeśli więc zjemy je wieczorem nasz organizm nie zdąży ich spalić i odłoży je w niechcianą tkankę tłuszczową)
- ostatni posiłek zjedz nie później niż 2 godziny przed pójściem spać
Najlepszym pomysłem na kolacje jest więc lekka sałatka z pieczoną rybą lub kurczakiem, twarożek z warzywami, albo… jajecznica (która dla większości z nas kojarzy się przede wszystkim ze śniadaniem). Z tych samych produktów możemy jednak tworzyć przeróżne dania, dzięki czemu nasze dietetyczne kolacje prędko nam się nie znudzą. Moja propozycja na dziś to serowe placuszki z zielonym groszkiem i migdałami podane z sałatką z roszponki w jogurtowym dressingu 🙂 A wszystko to bez mąki i bez cukru!
Serowe placuszki z groszkiem i migdałami
SKŁADNIKI:
(proporcje na ok. 10 małych placków)
Placuszki:
- ser biały chudy, 150 g
- zielony groszek, 100 g
- jajko, 1 szt.
- sok z limonki, 1 łyżeczka
- płatki migdałowe, 5 g
- miód gryczany, 0,5 łyżeczki
- pieprz czarny
- czosnek granulowany
- oliwa z oliwek, kilka kropel do smażenia
Roszponka w jogurtowym dressingu:
- roszponka, 1 duża garść
- jogurt naturalny, 50 g
- płatki migdałowe, 5 g
- pestki dyni, 5 g
- sok z limonki, kilka kropel do polania sałatki
- pieprz czarny
- czosnek granulowany
- suszona cebulka
WYKONANIE:
Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko mieszamy z białym serem i zblendowanym na gładką masę groszkiem. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszone płatki migdałów, przyprawy i sok z limonki. Następnie do masy dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Patelnie za pomocą ręcznika papierowego nacieramy odrobiną oliwy i nagrzewamy. Placuszki smażymy na średnim ogniu po ok. 3-4 min. z każdej strony.
Roszponkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W oddzielnej miseczce mieszamy jogurt, pokruszone płatki migdałów i zioła. Tak przygotowanym dressingiem polewamy roszponkę i całość skrapiamy sokiem z limonki. Na koniec całość posypujemy pestkami dyni.
Gotowe placuszki polewamy odrobiną miodu i podajemy z sałatką z roszponki 🙂
SMACZNEGO!
Jedna uwaga do wpisu “Serowe placuszki z groszkiem i migdałami”