Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej

Kasza jaglana to kolejny produkt, który możemy wykorzystać zarówno do dań na słodko jak i „na słono”. Klasyczna „jaglanka” to tylko jedna z możliwości 😉 Równie dobrze sprawdzi się też jako składnik placuszków i ciasteczek, albo dodatek do obiadu. Jednak najczęściej sięgamy po nią rano i słusznie! To najlepsza pora na jedzenie węglowodanów 🙂 Moja propozycja śniadania z kaszą jaglaną to słodka zapiekanka z białym serem, żurawiną, migdałami i cynamonem. Najlepiej smakuje na gorąco, tuż po wyjęciu z piekarnika.

Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej

zapiekanka z kaszy

SKŁADNIKI:

 (na jedną porcję)

  • kasza jaglana, 30 g
  • ser biały chudy, 100 g
  • suszona żurawina, 20 g
  • płatki migdałowe, 20 g
  • cynamon, 1 łyżeczka

WYKONANIE:

Kaszę jaglaną płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy około 20 min, aż kasza wchłonie wodę. Do foremek nakładamy warstwę sera, żurawiny i migdałów. Na wierz kładziemy ugotowaną kaszę i posypujemy cynamonem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni  i pieczemy ok. 25 min. Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s