Dietetyczna wuzetka

Wuzetka to bezapelacyjnie moje ulubione ciacho! Chrupiący czekoladowy biszkopt, a w środku słodka, kremowa masa – idealne połączenie. Nawet nie chcę się zastanawiać ile kalorii ma to ciastko w swojej tradycyjnej wersji. Dlatego dbając o szczupłą sylwetkę zarezerwujmy sobie takie przyjemności na naprawdę specjalne okazje, a na co dzień cieszmy się jej dietetycznym odpowiednikiem. Wuzetka w wersji light? Da się zrobić, a do tego bez dodatku mąki! Jednak żeby nie pozbawiać mojego ulubionego ciastka choć odrobiny cukru wykorzystałam ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest świetnym zamiennikiem białego cukru ponieważ ma dwa razy mniej kalorii! (100 g zwykłego cukru to ok. 400 kcal, podczas gdy ksylitol ma ich zaledwie 240!). Dodatkowo, cukier brzozowy ma czternastokrotnie (!) niższy indeks glikemiczny niż cukier biały dzięki czemu po posiłku dłużej odczuwamy sytość (zupełnie inaczej wygląda to po zjedzeniu słodyczy wykonanych przy użyciu „tradycyjnego” cukru). Jest przy tym naturalnym słodzikiem, którego możemy używać zarówno do słodzenia napojów jak i do wypieków. Dlatego jeśli już słodzić cokolwiek to polecam Wam właśnie ten produkt (sztuczne słodziki też lepiej odstawić na sklepową półkę) 😉 A wracając do naszej dietetycznej wuzetki. Jej głównym składnikiem są serki naturalne (ja użyłam moich ulubionych „bieluchów” w wersji light). Przy jej pieczeniu sięgnęłam też po karob (więcej informacji na jego temat znajdziecie tu), ale możecie go też zastąpić naturalnym kakao 🙂

Dietetyczna wuzetka

wz

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • serek naturalny np. bieluch light, 150 g (jedno opakowanie)
  • jajko, 1 szt.
  • budyń czekoladowy, 15 g (1,5 łyżki) – ja użyłam eko budyniu bez dodatku zbędnych sztuczności 😉
  • otręby owsiane, 15 g (1,5 łyżki)
  • mleko odtłuszczone w proszku, 10 g (1 łyżka)
  • karob/kakao, 5 g (1 łyżeczka)
  • ksylitol, 5 g (1 łyżeczka)
  • proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki

Krem:

  • serek naturalny np. bieluch light, 150 g (jedno opakowanie)
  • żelatyna, 5 g (1 łyżeczka)
  • gorąca woda, 30 ml
  • ksylitol, 5 g (1 łyżeczka)

WYKONANIE:

Biszkopt: Otręby blendujemy na proszek. Serek miksujemy przez chwilę, żeby go napowietrzyć. Następnie dodajemy do niego żółtko, budyń czekoladowy (proszek), mleko w proszku, karob, ksylitol, proszek do pieczenia oraz zmielone otręby. Wszystko dokładnie miksujemy. Białko ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Tak przygotowany krem wlewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (max. 15 cm średnicy). Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt odstawiamy do wystudzenia i dzielimy na dwie części.

Krem: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie dokładnie mieszając. Odstawiamy na kilka minut, żeby wystygła. Do serka wsypujemy ksylitol i miksujemy, żeby go napowietrzyć. Następnie dalej miksując wlewamy powoli wystudzoną żelatynę.

Połowę biszkoptu wkładamy z powrotem do tortownicy i nakładamy na niego krem. Przykrywamy drugą połową i delikatnie dociskamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy na ok. 3-4 godz. do lodówki. Kiedy stężeje dzielimy je na ciasteczka. Gotowe! Smaczna, słodka i co ważne dietetyczna wersja wuzetki gotowa!

wz2a

SMACZNEGO!

4 uwagi do wpisu “Dietetyczna wuzetka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s