Oszukane ziemniaki z kaszki kukurydzianej

kaszka kukurydziana
Kaszka kukurydziana

Ziemniaki, typowy dodatek do prawie każdego obiadu serwowanego w naszych domach. Wcale mnie to z resztą nie dziwi, są pyszne! Sama od małego pałaszowałam je ze smakiem, a im bardziej były „rozciapane” tym lepiej! Do tej pory uwielbiam wszystko w postaci purée. Purée z ciecierzycy, groszku, brokułów, kalafiora… ale przecież dziś nie o tym! Będąc na diecie musiałam pożegnać się z ulubionym obiadowym dodatkiem wszystkich rodaków i zmienić moją wizję tradycyjnego obiadu. Uwielbiam ryż i kaszę, a odchudzając się doceniłam smak kaszy jaglanej, jęczmiennej, no i naszej dzisiejszej bohaterki, czyli kaszki kukurydzianej! Jak sama nazwa wskazuje kasza ta jest produkowana z kukurydzy i oczywiście, jak to kasza, jest cennym źródłem witamin i wszelkich składników odżywczych i mineralnych. Najlepsze w niej jest jednak to, że możemy ją przygotować na wiele różnych sposobów. Jeść zaraz po ugotowaniu jako kleistą masę, albo rozsmarować na blasze i pozostawić do zastygnięcia. Potem możemy ją pokroić i zapiec lub usmażyć. I właśnie ten sposób podania kaszki kukurydzianej zainspirował mnie do przygotowania oszukanych „ziemniaków”, w sam raz jako dodatek do obiadu.

Oszukane „ziemniaki” z kaszki kukurydzianej

polenta

SKŁADNIKI:

(na jedną porcję)

  • kaszka kukurydziana, 50 g
  • gorąca woda, 1 szklanka
  • oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
  • pieprz czarny
  • suszona cebulka (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Do gotującej się wody wsypujemy kaszkę kukurydzianą i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek oraz szczyptę pieprzu i suszonej cebulki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 10 min.). Ugotowaną kaszę przekładamy do płaskiego naczynia (ja użyłam plastikowego pojemnika) i równomiernie rozsmarowujemy. Odstawiamy do wystudzenia na około godzinę (aż kasza stężeje). Następnie kroimy ją na kawałki (możemy też użyć wycinarki do ciasta i nadać naszym „ziemniakom” dowolny kształt) i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy ok. 2-3 min. z każdej strony i gotowe!

Tak przygotowane „ziemniaki” sprawdzą się znakomicie jako dodatek do mięs albo ryb. Ja zaserwowałam je z pieczonym łososiem i purée z groszku. Przepis na ten obiad znajdziecie tu.

A oto jak prezentuje się całość 🙂

obiad łosoś

Smacznego! 

3 uwagi do wpisu “Oszukane ziemniaki z kaszki kukurydzianej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s