Spaghetti carbonara light

Spaghetti alla carbonara to obok bolognese najpopularniejsza włoska pasta. Podstawą tego dania jest oczywiście makaron oraz jajka i boczek. Wszystko zalane śmietanowym sosem pełnym świeżo startego parmezanu. Przepyszne trio, ale też niesamowicie kaloryczne. Warto zarezerwować sobie to danie na tzw. dni kulinarnej rozpusty, a na co dzień zdecydować się na jego dietetyczny wariant. No chyba, że należycie do tej grupy szczęśliwców, których metabolizm przetrawi każdą ilość niezdrowego jedzenia bez uszczerbku na wadze 😉 Boczek możemy zastąpić wędzonym kurczakiem, tradycyjny makaron spaghetti pełnoziarnistym lub tak jak ja poeksperymentować z makaronem ryżowym (który nie musi się kojarzyć tylko z daniami azjatyckimi). A co do sosu, zamiast jajka, żółtego sera i śmietany wypróbujmy lekki jogurt naturalny i biały ser – efekt na prawdę Was zaskoczy!

Spaghetti carbonara light

carbonara3

Podstawą mojej wersji carbonary jest makaron ryżowy, wędzony kurczak oraz cukinia. Lżejsza wersja tej potrawy nadaje się znakomicie na dietetyczną kolację i ma trzy razy mniej kalorii niż jej standardowa wersja! A na dodatek jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 15 min. Do dzieła!

SKŁADNIKI:

  • makaron ryżowy, 20 g
  • wędzona pierś z kurczaka, 50 g
  • cukinia, 80 g
  • cebula, 15 g
  • czosnek, 1 ząbek
  • sos: ser biały chudy (50 g), jogurt naturalny (50 g)
  • zioła: bazylia, koperek, cząber, mięta, pieprz czarny, czosnek, suszona cebula

WYKONANIE:

Makaron wrzucamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na 2-3 min. Następnie odsączamy go na durszlaku. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni beztłuszczowej (nie dodajemy dodatkowego oleju ponieważ trochę tłuszczu wytopi się z mięsa). Cebulę siekamy drobno i dorzucamy do kurczaka razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Kiedy się zeszklą dodajemy pokrojoną w paseczki cukinię. Smażymy kilka minut. Na koniec na patelnie dodajemy odsączony makaron ryżowy i całość dokładnie mieszamy.

Sos: Ser biały rozdrabniamy widelcem i dodajemy jogurt. Całość posypujemy ziołami (mięty i koperku dodajcie tylko odrobinę, resztę ziół wedle uznania 😉 ). Wszystko dokładnie mieszamy.

carbonara2

Gotową pastę mieszamy z naszym sosem i gotowe! Lekka i smaczna wersja carbonary nie przyprawi Was o zawrót głowy kiedy rano staniecie na wadzę 😉 Inne pomysły na dania z makaronu znajdziecie tu.

carbonara1

SMACZNEGO!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s