Ciasteczka bezowe z migdałami i żurawiną

Te lekkie ciasteczka (bez cukru!) mają same zalety! Są dietetyczne, a do ich przygotowania potrzebujecie tylko kilku składników! Na dodatek jest to błyskawiczny przepis w sam raz gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego do pochrupania. Ciasteczka bezowe smakują przepysznie w towarzystwie gorącej kawy albo kakao. Zatem nagrzewajcie piekarnik i do dzieła!

Ciasteczka bezowe z migdałami i żurawiną 

c3

SKŁADNIKI:

(proporcje na ok. 9 małych ciasteczek)

  • migdały, 30 g
  • białko jajka, 1 szt.
  • proszek do pieczenia, 1/3 łyżeczki
  • aromat migdałowy (opcjonalnie), 2 kropelki
  • suszona żurawina, 1 łyżeczka (ok. 5 g)

WYKONANIE:

Migdały mielimy blenderem (możecie użyć zarówno całych migdałów jak i tych w płatkach). Następnie dodajemy do nich szczyptę proszku do pieczenia. Białko ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z naszym migdałowym proszkiem. Żurawinę kroimy drobniutko, żeby nie obciążyła masy i łączymy z kremem. Opcjonalnie możemy też dodać dwie kropelki aromatu migdałowego, żeby podbić smak ciasteczek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka (1 łyżeczka – 1 ciasteczko). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 15 min.

Ciasteczka przed upieczeniem:

c1

A tak prezentują się po ok. 15 min. spędzonych w piekarniku:

c2

Gotowe ciasteczka (jeśli nie zjemy ich wszystkich za jednym zamachem 😉 ) możemy udekorować płatkami migdałów i żurawiną, a resztę schować do pudełka i szczelnie zamknąć, żeby były świeże i czekały w pogotowiu, aż znów najdzie nas ochota na coś słodkiego do pochrupania 🙂 Jednak przygotowuje się je tak szybko, że w każdej chwili możemy dorobić sobie nową porcję lub zwiększyć proporcje składników i zrobić ciasteczkowe zapasy na kilka najbliższych dni 🙂

Smacznego!

c5

Jedna uwaga do wpisu “Ciasteczka bezowe z migdałami i żurawiną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s