Trójkolorowa sałatka owocowa

Drugie śniadanie, lunch, przekąska. Drugi posiłek w ciągu dnia, niezależnie jak go nazwiemy, jest bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety. Dzięki niemu nie głodzimy się, aż do obiadu, żeby potem zjeść podwójną porcję i poprawić deserem. Aby utrzymać zdrową wagę, ale też żeby zgubić kilka kilogramów bardzo ważne jest regularne jedzenie. Dlatego 3-4 godziny po śniadaniu warto sięgnąć po coś lekkiego do jedzenia, żeby nas organizm nie odczuwał dużego głodu (a tym samym nie gromadził zapasów energii w postaci odkładającej się tkanki tłuszczowej). Okolice południa to idealna pora na jedzenie owoców. Zawarte w nich węglowodany (czyli przede wszystkim cukry) nie zamienią się w nadprogramowy tłuszczyk lecz dostarczą nam energii na kilka najbliższych godzin. Dlatego idealnym pomysłem na drugie śniadanie jest lekka sałatka owocowa, którą przyrządzicie w kilka minut. Zwłaszcza zimą taka dawka witamin jest nam szczególnie potrzebna, a wybierając bardziej tropikalne owoce poczujecie powiew letnich dni 😉

Trójkolorowa sałatka owocowa

sałatka owocowa

Składniki:

– świeży ananas, 1 gruby plaster lub 3 plasterki ananasa z puszki

– awokado, 1 mały owoc

– truskawki, 3 szt.

– kiwi, 1 szt.

– pół dużego jabłka

– pół dużej gruszki

– suszone figi, 2 szt.

– suszone jagody goji, mała garść do smaku

– orzechy włoskie, 10 g

Jak zapewne się domyślacie wykonanie tej sałatki jest banalnie proste. Wszystkie owoce kroimy na małe kawałki i mieszamy w misce. Posypujemy drobno pokrojonymi figami, orzechami włoskimi i suszonymi jagodami goji. Żeby nasze drugie śniadanie było jeszcze bardziej sycące możemy je polać małym jogurtem naturalnym (ok. 100-150 g). Prosto, szybko i smacznie!


Suszone jagody goji to dobra alternatywa dla tych z Was, którzy mają skłonności do ciągłego podjadania 😉 Zamiast sięgać po chipsy, słone paluszki albo cukierki wybierzcie te zdrowe owoce. Sprawdzą się zarówno jako samodzielna przekąska np. podczas oglądania filmu (czasem warto zrezygnować z popcornu 😉 ) jak i smaczny dodatek do wielu sałatek czy płatków śniadaniowych. Mała garść jagód goji wrzuconych do porannego musli wzbogaci smak potrawy i dostarczy naszemu organizmowi cennych składników mineralnych.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s