Pikantne pierogi z czerwoną soczewicą

Robiąc pierwsze w życiu pierogi postanowiłam spróbować nowych smaków, innych niż znane babcine pierogi z mięsem, ruskie czy z serem i owocami. Czerwona soczewica jest o tyle przyjemnym produktem, że wprzeciwieństwie do zielonej, nie wymaga bardzo długiej obróbki i jest gotowa już po 10 minutach gotowania. Jest świetną alternatywą dla mięsa nie tylko w wersji z pierogami, ale też jako dodatek do dań z makaronów. Możemy ją też wykorzystać do przygotowania pysznej, rozgrzewającej zupy. Ale wracając do naszego bohatera, czyli pierogów. Do przygotowania ciasta użyłam mąki orkiszowej, zdrowszej od tradycyjnej mąki pszennej, gdyż zawiera wiele wartościowych składników odżywczych. Polecam Wam eksperymenty z różnymi rodzajami mąk: razową, pełnoziarnistą, albo gryczaną. A może mąka z ciecierzycy? Wybór jest bardzo szeroki. Każda z nich dostarczy naszemu organizmowi cennych składników odżywczych.

pierogi2

SKŁADNIKI:

Ciasto na pierogi:

  • mąka orkiszowa, 300 g
  • gorąca woda, 100 ml
  • jajko, 1 szt.
  • gałka muszkatołowa, 0,5 łyżeczki

Farsz:

  • czerwona soczewica, 1 szklanka (przed ugotowaniem)
  • pół cebuli
  • czosnek, 1 ząbek
  • papryczka chili, 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
  • zioła: wędzona papryka, ostra papryka, bazylia, pieprz czarny, pieprz cayenne (opcjonalnie, dla fanów bardzo pikantnych potraw 😉 )
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka

WYKONANIE:

Farsz: soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody (tak aby przykryła ją w garnku) przez ok. 10-15 min, często mieszając. Na dobrze rozgrzanej patelni beztłuszczowej podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i ugotowaną soczewicę. Dodajemy zioła i podsmażamy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez ok. 3 min. Gotowy farsz przekładamy do miski do wystudzenia.

Ciasto na pierogi: do miski wsypujemy mąkę, gałkę muszkatołową, wbijamy całe jajko i stopniowo dodajemy gorącą wodę (ciasto nie może być zbyt rzadkie!). Na początku mieszamy łyżką, a potem przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy (ok. 15-20 min – to zależy od waszej wprawy). Kiedy ciasto będzie już elastyczne, dzielimy je na mniejsze kawałki, żeby było nam łatwiej je rozwałkować (ciasto którego akurat nie używacie przykryjcie ściereczką lub folią, żeby nie wysychało). Wałkujemy je dość cienko, ale nie tak żeby prześwitywało, bo rozpadnie się przy nakładaniu farszu 😉 Z rozwałkowanego placka wycinamy szklanką kółeczka i nakładamy farsz (1 łyżeczka do 1 pieroga) i sklejamy.

Jak lepić pierogi? Najpierw złóżcie go na pół i ściskając dwoma palcami sklejcie jego krawędzie. Potem dla pewności możecie zrobić falbankę (zawinąć rogi) lub użyć widelca. Dla wnikliwych polecam filmik nieocenionej Pauliny z Kotlet.tv 🙂 Gotowe pierogi wrzucamy do dużego garnka z gotującą się wodą (dodajcie do niej łyżkę oliwy z oliwek, dzięki temu podczas gotowania pierogi nie będą się sklejać). Kiedy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy je ok. 2-3 min. i wyjmujemy łyżką cedzakową na duży talerz. Z podanych proporcji wyszły mi dwa duże talerze pierogów więc już wiecie co będę jeść na obiad przez kolejne kilka dni 😉

pierogi4

Mimo, że robienie pierogów to pracochłonne zajęcie (przynajmniej dla pierogowych naturszczyków takich jak ja) to satysfakcja jaką czujemy przy jedzeniu własnego dzieła jest bezcenna 😉 Przy okazji składam ukłony wszystkim babciom, które moim zdaniem mają jakieś specjalne moce i są moim niedoścignionym wzorem w lepieniu pierogów 😉 Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s