Pulpeciki z indyka z pomarańczowymi burakami

Mięsem które najbardziej kojarzy się z dietetycznym jedzeniem jest bez wątpienia kurczak. I słusznie ponieważ białe mięso obok ryb powinno być podstawą naszego menu podczas odchudzania. Warto jednak urozmaicać naszą dietę i sięgnąć też po delikatniejszego indyka. Dziś namiastka typowego polskiego niedzielnego obiadu (kotlet mielony, ziemniaki, buraki i „Familiada” lecąca w tle) 😉 Dietetyczne pulpeciki z mięsa mielonego z indyka, a do tego buraki w nietypowej bo owocowej oprawie. A zamiast ziemniaków kasza pęczak!

obiad pulpety

  SKŁADNIKI:

Pulpeciki z indyka

  • mięso mielone z indyka, 250 g (na dwie porcje pulpecików)
  • jajko, 1 szt.
  • otręby owsiane, 1 łyżka
  • zioła: suszona cebula, czosnek, pieprz czarny, wędzona i ostra papryka, majeranek, oregano, tymianek, gałka muszkatołowa

Pomarańczowe buraki

  • buraki (polecam kupić już ugotowane, zaoszczędzimy sobie czas, a ich smak jest super),  130 g (jedna porcja)
  • sok z jednej pomarańczy
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • rodzynki, 15 g

Kasza pęczak, 50 g

WYKONANIE:

Do mięsa mielonego dodajemy całe jajko i łyżkę otrębów owsianych. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy zioła. Rękami formujemy małe pulpety (1 łyżka stołowa mięsa – 1 pulpecik) i układamy ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 20 min.

Buraki kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min, żeby zmiękły. Wyciskamy sok z pomarańczy i podgrzewamy go na małym ogniu pod przykryciem, aż zredukuje się o połowę (od czasu do czasu mieszając). Pod koniec dodajemy łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Do buraków wsypujemy odsączone rodzynki i polewamy sosem pomarańczowym.

Kaszę pęczak płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody z ziołami (ja użyłam mieszanki ziół prowansalskich bez soli, czarnego pieprzu i czosnku). Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie odsączamy kaszę z nadmiaru wody, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.

SMACZNEGO!


Dlaczego warto jeść kaszę? Po pierwsze jest ona bogata w wiele wartościowych składników odżywczych (dostarczy nam węglowodanów złożonych dzięki którym będziemy mieć energię na cały dzień!) Co prawda kasza zawiera dużo kalorycznej skrobi jednak o dziwo nie tuczy! Dlatego jest zalecana osobom będącym na diecie. Po drugie, dzięki dużej zawartości błonnika wspomoże nasz metabolizm (więc zbędne kilogramy już mogą czuć się zagrożone ;)) Błonnik spowoduje, że w ciągu dnia nie złapie nas nagle wilczy głód i łatwiej będzie nam się powstrzymać od sięgnięcia po niezdrową przekąskę. No i najważniejsze, kasza jest też produktem naturalnym i nieprzetworzonym więc nie zawiera żadnych sztucznych substancji konserwujących czy poprawiaczy smaku. Jest pyszna sama w sobie!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pulpeciki z indyka z pomarańczowymi burakami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s