Śniadanie na słodko, które da nam dużo energii na najbliższe kilka godzin. Poranek to idealna pora dnia na jedzenie wszelkiego rodzaju owoców, bakalii oraz produktów zbożowych bogatych w węglowodany. Jedząc te produkty rano dajemy naszemu organizmowi czas na ich spalenie w ciągu dnia, dzięki temu nie zdążą się one odłożyć w tkankę tłuszczową. Klasyczną owsiankę możemy podawać na bardzo wiele sposobów, dzięki temu takie śniadanie szybko nam się nie znudzi. Propozycja na dziś to banany, miód, daktyle i suszone owoce goji.
SKŁADNIKI:
- płatki owsiane (ja użyłam błyskawicznych), 30 g
- mleko (2% tłuszczu), 150 ml
- miód gryczany, 1 łyżeczka
- banan, 1 szt.
- daktyle suszone, 15 g
- płatki kokosowe lub wiórki kokosowe (1 łyżeczka)
- suszone jagody goji
WYKONANIE:
Mleko podgrzewamy w garnuszku, dodajemy łyżeczkę miodu. Zalewamy nim płatki owsiane i czekamy kilka minut, aż spęcznieją. Do naszej owsianki dodajemy drobno pokrojone daktyle i kawałki banana. Wsypujemy płatki/wiórki kokosowe i suszone jagody goji. Zdrowe, syte i pyszne śniadanie gotowe! Smacznego!
Banany mimo, że są jednym z najbardziej kalorycznych owoców zawierają wiele witamin i składników mineralnych, które są bogatym źródłem energii dla naszego organizmu. Po ich zjedzeniu dłużej czujemy się syci i nie korci nas, żeby sięgnąć po słodką przekąskę. Zawarty w nich błonnik jest też szczególnie cenny dla osób będących na diecie ponieważ wspomaga trawienie. Banany mogą również świetnie zastąpić masło jeśli najdzie nas ochota na pieczenie ciasta lub innych słodkości (a takie zachcianki często chodzą nam po głowie gdy się odchudzamy). Nie jedzcie ich jednak na kolację, tak duża ilość węglowodanów nie jest dobrym pomysłem na ostatni posiłek. Za to na śniadanie lub lunch sprawdzą się znakomicie!